Ar merita Lulu o statuie la Cluj-Napoca? Citește poezia dedicată frumosului „nebun” al Clujului

Posted by

Anul acesta se împlinesc 18 ani de când celebrul personaj al Clujului, Lulu, pe numele său Iosif Kovacs, s-a stins din viață în noiembrie 2006, în drum spre biserică.

Născut în 1951 în comuna Cojocna, la 9 decembrie 1951, într-o familie de șase copii, Iosif Kovacs a fost diagnosticat cu o deficiență mintală, practic având comportamentul unui copil de 4-5 ani. A fost înscris la școală, dar de ajuns nu prea ajungea. Ieșea de multe ori din clasă și pleca.

A fost foarte apropiat de Biserică, unde putea fi găsit foarte ușor. Acesta a ajuns la Cluj-Napoca, unde s-a remarcat cu un umor involuntar și datorită aparițiilor sale la baluri, nunți și diverse alte evenimente.

Apreciat și iubit de Bartolomeu

A cântat la nunți, a colindat de Crăciun prin oraș, iar fostul Mitropolit Bartolomeu, care l-a cunoscut în diferite circumstanţe, l-a apreciat foarte mult și îl vedea în curăţirea sufletului său. De fiecare dată când îl vedea îi dădea câte un bănuţ simbolic şi Lulu a simţit că în această curte are o familie.

După ce a trecut la cele veșnite în 2006, la 55 ani, Bartolomeu Anania s-a implicat personal în organizarea funeraliilor și i-a ținut o slujbă de pomenire chiar dacă nu a știut niciodată ce vârstă avea sau cum îl chema.

Unul dintre darurile pe care le avea Lulu e că simțea omul bun și omul rău, astfel că nu se apropia și nu avea nici o comunicare cu oamenii răi, iar de oamenii buni se apropia şi nu se mai dezlipea toată viaţa, fapt pentru care îi erau foarte dragi copiii. El avea mereu pentru copii în buzunare bomboane, ciocolată şi le dădea.

Cele mai celebre vorbe ale sale erau „măi ceacanăule”, „dă-mi un leu de tri” sau „Ai dreptate, n-ai dreptate, la Miliţie tăt’ te bate”.

Un clujean din Bonțida, Sandu Cătinean, i-a compus, în urmă cu mai mult timp, și o poezie regretatului Lulu, pe care o redăm mai jos:

Noaptea, când adoarme Clujul
Dinspre munţi, poate din Buru
Vine-un vânt, ce-mi dă curajul
Să nu-l uit în veac, pe Lulu
Mic, tăcut, cu capu-n piept
Parcă-l văd mergând spre casă
Micul nostru înţelept
Lumea-i rea, dar lui nu-i pasă
Trage aerul pe nări
Scormonind prin gând, alene
Trec năluci din patru zări
„Dă-mi un leu de tri, măi nene”
Clopotele trag a milă
Lulu-şi trage greu căciula
Merge trist, de răi i-e silă
„Mâine-i praznic la Nicula”
Lulu strânge tot mai tare
Un palton, pe-un trup micuţ
Vântu-i greu, căciula-i mare
Pe palton, un peticuţ…
Dar nu-i bai, e sărbătoare
„Ce nebun frumos la Cluj”
Zice-o damă cu ardoare
Ţipător dată cu ruj
Lulu zice-un „săru-mâna”
Cântă trist un pămpălău
Dama e-n decor stăpâna
„Tulai Doamne-un… ceacanău”
Şi mergând încet, agale
Noaptea se înstăpâneşte
Cin” să-i stea lui Lulu-n cale
Când tot Clujul îl iubeşte?

De asemenea, poetul Ion Mureșan a avut și el o propunere în 2013 pentru a-i ridica o statuie frumosului nebun al Clujului, iar propunerea a fost foarte bine primită de clujeni. Și astăzi, în 2024, mulți cetățeni susțin această inițiativă. Sculptorul Ilarion Voinea chiar a realizat o machetă a viitoarei statui, intitulată „copilul pitoresc” al Clujului.

2 răspunsuri

  1. Avatar Mihaela
    Mihaela
  2. Avatar Mihai T
    Mihai T

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *