Beneficiile vieții de europarlamentar. Daniel Buda vrea cu disperare un al treilea mandat

Posted by

În ultima vreme, europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj, a început un periplu în organizațiile PNL din județ, pentru a mobiliza membrii de partid în lupta electorală pentru alegerile europarlamentare.

daniel buda europarlamentar
daniel buda europarlamentar

Buda, își dorește cu orice preț al treilea mandat de europarlamentar, dar este greu de crezut că îl va primi, din cauza scorului electoral al PNL.

În prezent, România are dreptul la 33 de europarlamentar în Parlamentul European. Pornind de la acest fapt, PNL are un scor electoral de 15 la sută, ceea ce înseamnă că la ora actuală, va putea trimite la Bruxelles, maxim patru eurodeputați.

Daniel Buda, aflat la al doilea mandat, este greu de crezut că va mai fi nominalizat de PNL, într-o poziție eligibilă, adică în primi patru, și asta pentru că mai există și primvicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, care este tot din Cluj.

În această situația va putea interveni doar forța organizației PNL Cluj în interiorul PNL, și influența lui Emil Boc.

Beneficiile unui europarlamentar

Fostul ministru al Transporturilor, democrat liberalul Radu Berceanu spunea în trecut că Parlamentul European este o ”sinecură” și reprezintă ”cimitirul elefanților”.

Este foarte important de cunoscut faptul că un europarlamentar, să zicem Daniel Buda sau Vasile Blaga, primesc o indemnizația de 7.706 euro pe lună, aproximativ 38.000 de lei pe lună.

În declarația de avere, completată pentru anul 2022, Daniel Buda a menționat venituri de 85.023 euro, încasați sub formă de indemnizație de la Parlamentul European.

Un ales mai are dreptul la bilete de călătorie de avion, pentru țara de destinație.

Apoi, pentru fiecare zi pe care o petrece la Bruxelles sau Strasbourg, un europarlamentar mai primește o diurnă de 350 de euro, bani care asigură cheltuielile cu cazarea, masa sau alte cheltuieli conexe. Deci, aproximativ 10.500 de euro.

Tot la categoria drepturi, aleșii mai primesc suma 4.950 de euro pentru buna funcționare a birourile parlamentare din statul de origine.

Pentru a-și putea plăti angajații, europarlamentarii mai primesc suma maximă de 28.412 de euro, lunar, din care cel puțin 25% din sumă trebuie să fie pentru cei care muncesc la Bruxelles și Strasbourg.

Pensii de la 63 de ani

Pentru aleșii care au împlinit 63 de ani, adică se pot pensiona, Parlamentul European le va asigura o pensie de serviciu.

Cei care au un singur mandat, pot primi maxim 8.000 de lei. Pentru cei cu două mandate, cum este și Daniel Buda, pensia maximă va putea fi de 15.000 de lei.

Pentru cei care nu mai prind un post de europarlamentar, se va aloca o indemnizație tranzitorie, timp de cinci luni, egală cu indemnizația clasică primită în perioada de activitate, adică cei 38.000 de lei.

 

Un răspuns

  1. Avatar sandu
    sandu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *