Când și-a susținut Emil Boc doctoratul mult discutat. Teza de doctorat nu o mai găsește nimeni dar ea a fost susținută în 2000

Posted by

După ce au apărut mai multe inadvertențe în legătură cu lucrarea de doctorat scrisă de Emil Boc, primarul Clujului, redacția noastră a cerut lămuriri de la Universitatea Babeș Bolyai.

Trebuie spus că în CV-ul aflat pe site-ul Camerei Deputaților, Emil Boc a scris că este doctorand în drept constituţional şi instituţii politice cu tema „Funcţia de control a Parlamentului”, coordonator prof.univ.dr. Ion Deleanu. 

Ulterior, în anul 2000, Emil Boc a scris că a devenit doctor în ştiinte politice şi filosofie politică (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, 2000).

După scandalul în care deputatul USR Emanuel Ungureanu a spus că oferă 500 de euro celui care aduce lucrarea de doctorat a primarului Boc, a apărut un alt mare semn de întrebare.

Când a susținut Boc doctoratul

Am aflat astfel că primarul Clujului nu a făcut doctoratul cu profesorul Ion Deleanu, ci cu profesorul Nicolae Kallos. Apoi, titlul lucrării de doctorat nu mai era ”Funcția de control a Parlamentului”, ci ”Separația puterilor în Stat – Ideal și realitate”, lucrare care pe site-ul Bibliotecii Naționale a României apare că este tipărită în 1999, și nu în anul 2000, așa cum a spus Emil Boc.

Aceeași lucrare ”Separația puterilor în stat” apare tot în același CV, la capitolul cercetare științifică, fără a se face referire că este vreo teză de doctorat.

Cu toate astea, Foaia Transilvană a aflat că Emil Boc a susținut lucrarea de doctorat la data de 1 aprilie 2000, cu teza ”Separația puterilor în stat”, sub coordonarea profesorului Nicolae Kallos. Locul susținerii tezei de doctorat a fost Facultatea de Istorie și Filosofie.

Toate aceste lucruri puteau fi spuse la fel de rapid ca și în cazul deputatului PNL, Florin Roman care a ajus ministru al Digitalizării, și care a scris în CV că a terminat cursurile Facultății de Științe Economice din cadrul UBB, fapt neadevărat.

În cazul lui Emil Boc, cea mai probabilă concluzie este că acesta nu a știut să își completeze un cv, fiind la primul mandat de deputat.

Ce spune rectorul UBB, Daniel David

Pentru a elucida misterul am luat legătura cu rectorul UBB, Daniel David. Acesta ne-a sugerat să facem o cerere oficială iar răspunsul îl vom primi în termenul legal, adică de zece sau 30 de zile.

Totuși, Daniel David ne-a pus în legătură cu profesorul Neda Zoltan, directorul Institutului de Studii Doctorale din cadrul UBB Cluj. După ce ne-a ascultat, profesorul Neda a spus că nu știe despre ce este vorba și să îi trimitem un mail cu solicitarea noastră, după care va reveni cu un răspuns ”în câteva minute”. Ulterior am primit un mail prin care ni se comunică că ni se va răspunde în termenul legal.

La BCU, teza de doctorat nu există

Mai deschis la subiect a fost șeful Bibliotecii Centrale Universitare din cadrul UBB Cluj, profesorul Valentin Orga. Acesta a spus că teza de doctorat nu mai există la BCU și asta pentru că ea a dispărut în condiții neelucidate.

”Cineva a luat-o la studiu și s-a pierdut”, a spus profesorul Orga.

Mai mult, directorul BCU Cluj spune că la biblioteca pe care o conduce ar exista o carte care a fost tipărită după lucrarea de doctorat a lui Emil Boc, care poartă titlul ”Separația puterilor în stat”.

La o simplă lectură a paginilor de început a cărții ”Separația puterilor în stat”, de niciunde nu rezultă că această lucrare este teza de doctorat a primarului Boc. De altfel, în mediul universitar există o practică des întâlnită ca după lucrările de doctorat să fie editate cărți, dar acestea poartă acest titlu de lucrare de doctorat.

Să nu fi meritat îndrumătorul de doctorat, respectiv marele profesor Nicolae Kallos niciun cuvânt de mulțumire din partea doctorandului Emil Boc, este un lucru greu de crezut.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *