De ce a fost condamnat preotul Florin Parasca la plata unor daune morale. ”Preotul nu este un simplu birocrat sacru”

Posted by

Judecătoria Cluj Napoca l-a condamnat pe preotul paroh Parasca Florin Dorin, de la parohia Ortodoxă din Tăuți, județul Cluj, să achite daune morale unei femei.

preotul Florin Parasca
preotul Florin Parasca. sursa foto: Florin Parasca / facebook

Judecătorul a decis că preotul se face vinovat de un comportament care contravine normelor unei societăți civilizate, având o atitudine total nepotrivit.

La concret, preotul Parasca a refuzat să oficieze înmormântarea unei femei în vârstă, condiționând achitarea unei sume de 5.000 de lei, pentru locul de vecin din cimitir. Acest fapt se întâmpla în condițiile în care soțul decedatei era înmormântat în acel cimitir, încă din anul 1986.

Femeia care l-a dat pe preot în judecată a arătat că la data 14.08.2020, a avut loc decesul mamei ei.

”În după-amiaza acelei zile, i-a adus la cunoştinţă telefonic unuia dintre membrii Consiliului Parohial al Bisericii Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din localitatea Tăuţi decesul mamei sale, solicitându-i totodată să tragă clopotele la biserică pentru a înştiinţa comunitatea despre decesul membrului din parohie, conform tradiţiei ortodoxe. În aceeaşi zi, s-a deplasat la biserică pentru a-i cere preotului paroh Florin Parasca oficierea slujbei de înmormântare a mamei sale în curtea bisericii”, se arată în sentință.

Au urmat trei zile de tensiuni

Potrivit aceleași surse, preotul Parasca a nu a fost de acord să ţină slujba de înmormântare în curtea bisericii decât sub condiţia achitării sumei de 5.000 lei pentru un loc de veci în cimitirul din localitatea Tăuţi, motivând că femeia decedată nu a plătit cotizaţia către parohie în ultimii trei ani.

”Întrucât mama sa urma să fie înhumată lângă tatăl ei, iar locul de veci a fost pregatit încă din anul 1986 (când a avut loc decesul acestuia), reclamanta a susţinut că a refuzat să achite suma solicitată, însă a acceptat să facă plata pentru cotizaţiile din ultimii 3 ani”, se mai arată în sentință.

În ziua următoare, 15.08.2020, a fost restricţionat accesul groparilor în cimitirul localităţii Tăuţi, întrucât familia nu a făcut plata sumei de 5.000 lei solicitată de preotul paroh.

De menționat este și faptul că protopopul Clujului, reprezentantul Protopopiatului Ortodox Cluj, le-a spus celor din familia îndoliată că nu se implică în hotărârea adoptată de Consiliul Parohial Tăuţi.

Jocul cu banii

Fiica defunctei a mai precizat că, în ziua înmormântării, 16.08.2020, s-a deplasat în localitatea Tăuţi pentru a face plata sumei de 5.000 lei, pentru a fi oficiată slujba de înmormântare a mamei sale, însă preotul paroh Florin Parasca a refuzat atât plata cât şi oficerea slujbei, solicitându-i să caute un alt preot în acest sens.

Ulterior acestei discutii, când se afla pe drum spre domiciliul din Cluj Napoca, femeia a fost contactată de membrii Consiliului Parohial care i-au comunicat că preotul s-a răzgândit şi va accepta plata şi va oficia slujba, sens în care a achitat cei 5.000 lei, pentru care a primit chitanţa.

Cu toate acestea, preotul paroh nu a fost de acord ca prohodul să aibă loc în curtea bisericii şi nu i-a permis să folosească catafalcul, fiind nevoită să scoată mesele din casă şi să aşeze sicriul mamei sale pe acestea, în faţa cimitirului.

În plus, preotul paroh Florin Parasca nu a permis să fie trase clopotele la intrarea defunctei în localitatea Tăuţi.

Ce spune judecătorul

După dezbateri și administrarea probelor, judecătorul de la Judecătoria Cluj Napoca l-a condamnat pe preotul Parasca la plata sumei de 5.000 de lei, drept daune morale. Sentința nu este definitivă.

”Probele administrate au relevat faptul că pârâtul, prin atitudinea sa, inflexibilă şi lipsită de grijă şi compasiune, manifestată pe parcursul celor două zile, a determinat instalarea unei stări conflictuale şi tensionate între acesta şi familia defunctei, dar şi între familia defunctei şi ceilalţi membri ai parohiei”, se mai arată în sentință.

De asemenea, instanța a mai susținut că preotul nu este un simplu funcționar sacru, ci păstorul sufletelor dintr-o parohie, aşadar primul chemat care trebuie să ofere atât în cadrul Bisericii cât şi în comunitate un exemplu de iubire a aproapelui şi spirit de sacrificiu.

”…nu poate fi omis faptul că preotul nu este un simplu funcţionar care duce la îndeplinire hotărârile organismelor din care face parte şi pe care le conduce, misiunea sa este cu totul alta, nu aceea de a se transforma într-un birocrat sacru, în detrimentul încălcării demnităţii umane şi a virtuţilor creştine: iubirea, smerenia, blândeţea, înţelepciunea, bunătatea, pacea”, se mai arată în sentință.

De asemenea, mai trebuie menționat faptul că instanța a admis și cererea preotului Parasca, prin care femeia în cauză trebuie să îi achite suma de 2.500 de lei, pe motiv că a mediatizat evenimentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *