, ,

Oamenii sunt disperați: Opriți JAFUL de la Apahida!!! ”Primarul din Apahida a propus să plătim gunoiul tot la taxă”

Posted by

Mai mulți locuitori din Apahida ne-au trimis la redacție un mesaj în care se arată că primarul comunei, PSD-istul Grigore Fati (foto articol), vrea ca prețul pentru gunoiul menajer să fie achitat tot sub forma de taxă, la primărie, și nu pe baza de contract, direct la operatorul Supercom SA, așa cum ar fi legal.

Prețul plătit de oameni, în acest mod, este mai mare, decât cel care s-ar plăti per kilogramul de gunoi menajer generat.

Licitația pentru gunoiul menajer a fost adjudecată de firma Supercom SA, care trebuie să intre în zona Apahida, la 1 martie.

În caietul de sarcini, cu care firma a câștigat licitația se arată negru pe alb, că firma va cântări gunoiul ridicat de la fiecare gospodărie. Tot în acest document se arată că societatea Supercom SA este obligată să încheie contracte cu fiecare utilizator în parte, fie că este persoană fizică sau juridică. Nici nu se pomenește de taxă la primărie.

Prețurile Supercom

În lista de prețuri de la Chinteni, județul Cluj, comună aflată tot în zona metropolitană Cluj, și unde operează tot Supercom SA, prețul pentru kilogramul de gunoi generat de o persoană fizică este taxat cu 0.56 de bani. Asta înseamnă cu pentru zece kilograme de gunoi menajer generat de o familie, în fiecare lună, prețul de colectare este aproximativ zece lei.

Ori la Apahida, prețul va fi de 28 de lei.

Locuitorii din Apahida susțin că este vremea ca primarul comunei, Grigore Fati și Consiliul Local Apahida să atragă fonduri europene pentru a recicla tot gunoiul menajer produs pe raza UAT-ului, banii încasați urmând a fi folosiți în beneficiul comunității.

”Noi acum dăm gratis tot reciclabilul, plastic, sticlă, hartie sau carton. La plastic, pretul pe tona reciclată este de 12.000 de lei. De ce să nu ajungă banii ăștia la Primăria Apahida, și să se facă ce trebuie cu ei. De ce trebuie să îi dăm la firmele care se ocupă de colectarea gunoiului menajer”, susține un locuitor.

Oamenii mai susțin că prețurile de colectare ar trebui să fie mai mici, având în vedere distanța foarte mică dintre comună și groapa de gunoi de la Pata Rât.

Mai jos vedeți lista cu prețurile de la Chinteni.

Fati convoacă Consiliul Local. Totul este ilegal

Pentru ziua de joi, primarul din Apahida, Grigore Fati a convocat în regim de urgență, Consiliul Local, pentru a vota plata gunoiului prin taxă plătită la primărie, și nu pe baza principiului, plătești, cât produci.

În prezent, taxa pentru o gospodărie compusă din două persoane, la Apahida, este de 28 de lei. În multe dintre cazuri, oamenii plătesc dublu față de cât consumă, ceea ce este profund ilegal și imoral.

Ce este mai grav este faptul că niciodată, Primăria Apahida nu a știut cât gunoi menajer este generat de locuitorii comunei, și asta pentru că la rampa de gunoi, nu se află, în permanță, un angajat al Primăriei, pentru a participa la cântărirea oficială.

Contactat, primarul Fati spune că firma Supercom SA va acorda anumite faciități comunei Apahida, și că de aceea este bine să se treacă la taxă.

Deficit mare la plata taxei la Apahida

În prezent, în fiecare lună, din bugetul comunei Apahida, este achitată suma de 230.000 de lei, direct în contul operatorului din prezent, Strict Prest.

Indiferent dacă locuitorii plătesc sau nu taxa de salubrizare, în conturile firmei Strict Prest, și în viitor Supercom SA, vor intra sumele de bani stabilite, direct din bugetul public.

Curtea de Conturi a Romaniei a stabilit că la Apahida există un deficit pentru plata taxei de salubrizare. Cu alte cuvinte, mai puțin de jumătate dintre locuitori achită taxa de salubrizare. Cifrele vorbesc de la sine și nu mai trebuie discutate.

Inspectorii Curții de Conturi a României au stabilit că în 2022, Primăria Apahida a plătit în conturile Strict Prest SA, suma de 3.763.484 lei, și a taxat către populație suma de 1.745.556 lei. Diferența de două milioane de lei, a rămas în aer, fiind vorba despre diferența dintre ce s-a cântărit la rampa de gunoi, și totalul taxelor de salubrizare impuse locuitorilor.

Mai există și o altă mare problemă la Apahida. Din taxa totală de 1.74 milioane de lei s-au încasată de la populație, au ajuns în conturile publice doar 791.882 lei, diferența de aproape un milion de lei, fiind plătită tot din bugetul Primăriei Apahida.

PS: Consiliul Local Apahida a votat ca taxa pentru gunoiul menajer sa fie menținută și în 2023. Primarul Fati a spus la ședință că cei de la ROMPREST SA nu pot să cântărească gunoiul ridicat de la oameni, deși în caietul de sarcini asta se arată.

Edilul nu a explicat nici faptul că de la bugetul comunei se pierd sume uriașe de bani pentru plata facturilor legate de colectarea gunoiului menajer.

PNL+PSD+USR au votat acest proiect la Apahid. Consilierul PMP, Viorel Nacu a votat împotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *