Patriahia Română, prin vocea purtătorului de cuvânt, a anunțat o schimbare radicală. Preoții nu mai pot cere bani. Enoriașii sunt îndemnați să îi reclame pe preoții care cer bani, direct la Patriarhia Română, prin email.

Imaginea Bisericii Ortodoxe Române a fost grav afectată în ultima vreme, de mai multe scandaluri. Este vorba despre preoți care solicită bani pentru a oficia o slujbă religioasă de botez, nuntă sau înmormântare.
Preoții care vor fi găsiți vinovați, vor fi caterisiți din rândul clerului. Credincioșii pot reclama astfel de situații direct la Patriarhia Română, pe adresa de mail destinată special sesizărilor venite de la enoriași.
Patriarhia: preoții nu pot cere taxe
Singurele contribuții bănești acceptate de biserică, sunt ajutoarele financiare benevole. Cu alte cuvinte, banii donați din propria inițiativă a enoriașului pot fi acceptați. Dar și atunci, preotul trebuie să elibereze o chitanță.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a explicată că preoții care cer bani pot ajunge chiar să-și piardă parohia.
Decizia a fost adoptată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, și va pusă în practică. Vasile Bănescu a mai declarat că este nevoie de transparența financiară.
În plus se dorește ca prevenirea unor abuzuri, cum a fost cel din satul Tăuți, județul Cluj.
Preotul paroh a fost condamnat la plata unor daune morale către o familie îndurerată. Instanța a decis ca preotul să achite suma de 5.000 de lei, pentru că a avut un comportament nedemn. Totul a pornit de la taxele de înmormântare.
Preotul Parasca bun de plată. Nu mai pot cere bani
După dezbateri și administrarea probelor, judecătorul de la Judecătoria Cluj Napoca l-a condamnat pe preotul Parasca la plata sumei de 5.000 de lei, drept daune morale.
Sentința nu este definitivă.
”Probele administrate au relevat faptul că pârâtul, prin atitudinea sa, inflexibilă şi lipsită de grijă şi compasiune, manifestată pe parcursul celor două zile, a determinat instalarea unei stări conflictuale şi tensionate între acesta şi familia defunctei, dar şi între familia defunctei şi ceilalţi membri ai parohiei”, se mai arată în sentință.
De asemenea, instanța a mai susținut că preotul nu este un simplu funcționar sacru, ci păstorul sufletelor dintr-o parohie, aşadar primul chemat care trebuie să ofere atât în cadrul Bisericii cât şi în comunitate un exemplu de iubire a aproapelui şi spirit de sacrificiu.
”…nu poate fi omis faptul că preotul nu este un simplu funcţionar care duce la îndeplinire hotărârile organismelor din care face parte şi pe care le conduce, misiunea sa este cu totul alta, nu aceea de a se transforma într-un birocrat sacru, în detrimentul încălcării demnităţii umane şi a virtuţilor creştine: iubirea, smerenia, blândeţea, înţelepciunea, bunătatea, pacea”, se mai arată în sentință.
De asemenea, mai trebuie menționat faptul că instanța a admis și cererea preotului Parasca, prin care femeia în cauză trebuie să îi achite suma de 2.500 de lei, pe motiv că a mediatizat evenimentul.
Lasă un răspuns