,

Vasile Lechințan a murit. Un mare istoric ardelean a fost chemat pe drumul eternității

Posted by

Vasile Lechintan, istoric de talie națională, fost angajat la Arhivele Naționale din Cluj Napoca, unde a lucrat mai bine de 40 de ani, a murit în această dimineață la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca.

Istoricul a suferit un accident vascular depășit și inoperabil și a fost internat de urgență la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca, condusă de celebrul profesor de talie mondială Ștefan Florian. Acesta a confirmat decesul marelui istoric și a spus că regretă nespus decesul lui Vasile Lechințan.

Lechințan a fost un om extrem de activ chiar și după ce a ieșit la pensie, fiind cunoscut și ca un om deosebit de modest și extrem de pasionat de cercetările istorice, mai ales despre activitatea populației românești în ultimele sute de ani, în Transilvania. Peste tot pe unde mergea și ținea prelegeri istorice, Vasile Lechințan avea o vorbă: ”Țelul nostru, al românilor, este unitatea națiunii”.

Scriitorul

”Istoricul Vasile Lechinţan este de mult cunoscut clujenilor pentru istoriile savuroase din trecutul Cetăţii pe care le scoate la lumina zilei în seriale publicate în presa locală ori în broşuri (în colaborare) precum Legendele Clujului. Poveştile din Comoara lui Mitruţ au ca punct de plecare date reale culese de autor din documentele de arhivă pe care le cercetează de o viaţă. Clujul secolului al XVII‑lea coboară în pagină prin intermediul a trei copilandri. Clujeanul Mitruţ e călăuză „ocoşă” pentru Dan, puiul de ţăran ce-şi însoţeşte părinţii la târg, şi pentru Ian, copil de nobil polonez refugiat la Cluj din cauza prigoanei religioase din ţara lui. Cei trei descoperă străzi, oameni, întâmplări, locuri tainice, fiind spectatori curioşi şi actori de ocazie în felurite peripeţii, multe cu tâlc. Autorul intervine adesea, între paranteze, pentru a explica un cuvânt sau pentru a lega denumiri vechi de locurile de astăzi ale oraşului. O carte pentru copii, dar şi pentru oameni mari, plăcută şi instructivă”, a scris Irina Petraș, pe coperta unei cărți scrise de Vasile Lechințan.

Istoricul

”Parca luandu-se de mana cu ierarhii Bisericii Ortodoxe, carora li s-a nazarit sa dea o grea lovitura unitatii spirituale a Ardealului, guvernantii au decis sa legifereze, si ei, aberatia improprietaririi bisericilor si organizatiilor maghiare din Transilvania, cu bunuri care nu le-au apartinut niciodata. Mascata sub denumirea de retrocedare, operatiunea a demarat sub guvernarea Nastase, fiind desavarsita de guvernul actual. Cu o sfidatoare nonsalanta bonjurista, ignorand invataturile istoriei si refuzand consilierea unor cunoscatori ai realitatilor de peste Carpati, guvernul Tariceanu joaca iarasi ceardasul pe furate cu Udmr-ul. Consecintele ignorantei guvernamentale sunt scoase in evidenta, in exclusivitate pentru „Formula As”, de unul dintre cei mai buni cunoscatori ai trecutului Ardealului, istoricul Vasile Lechintan, referent la Arhivele Nationale din Cluj-Napoca. Autor si coautor a peste 20 de volume de istorie, intre care monumentalele „Institutii si Edificii istorice din Transilvania”, „Romanii din Harghita si Covasna” si „Oficiali de stat romani din Transilvania, 1368-1918”, Lechintan este cunoscator al paleografiei latine si maghiare (din secolele Xvi-Xviii), fiind si un reputat medievist”, preluare din Formula As.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *