,

322.560 de tone de ape din canalizarea Clujului au ajuns în Someș. Neepurate. ABA Cluj se chinuie să mușamalizeze poluarea gigant. Episodul 3.

Posted by

Departamentul de investigații de la Foaia Transilvană publică azi un al treilea episod legat de poluarea masivă a râului Someș, cu dejecții provenite de la stația de epurare a Companiei de Apă Someș Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean.

În jurul acestui imens scandal se învârte un singur nume, Partidul Național Liberal. Administrația Bazinală Someș Tisa, cu sediul la Cluj Napoca, instituție care ar trebui să supravegheze poluarea râurilor din nord vestul României, este condusă de liberalul Ovidiu Vișan, liberal marcant. Compania de Apă Someș Cluj, este subordonată Consiliului Județean Cluj, condus de liberalul Alin Tișe. Instituția asigură un serviciu major pentru Cluj Napoca, oraș condus de Emil Boc. De altfel, în toată această poveste urât mirositoare, și la propriu, dar și la figurat avem de-a face cu o încercare penibilă de mușamalizare a unei poluări imense a râului Someș.

Scandalul a pornit după ce directorul Vișan a fost acuzat de o angajată, Ana-Maria Cosma că a avut un comportament violent și că a sechestrat-o într-un birou. Angajata a depus o plângere penală împotriva lui Ovidiu Vișan, care a fost înregistrată la Poliția Cluj și Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca.

Poluarea masivă a Someșului

Pentru mulți dintre români o astfel de poveste este complet irelevantă. Cu toate astea, ea devine foarte interesantă, când auzi că bei apă dintr-o sursă care a fost și este poluată masiv cu materii fecale, provenite de la cea mai mare stație de epurare din Transilvania.

Foaia Transilvană a documentat o anchetă de presă, care a demonstrat că râul Someș este poluat violent de cei de la Compania de Apă Someș.

Ședința informală

Totul a început în data de 8 decembrie 2020, la sediul Administrației Bazinale Someș Tisa, unde a avut loc o ședință informală legată de solicitarea Companiei de Apă Someș. Cei de la companie doreau să deverseze pe ”direct” o cantitate imensă de apă reziduală, neepurată, colectată din sistemul de canalizare al orașului comoară, Cluj Napoca. Pe direct înseamnă că ceea ce se adună în sistemul canalizare este deversat rapid în Someș.

La ședința respectivă au participat mai mulți angajați de la Administrația Bazinală Someș Tisa și de la Sistemul de Gospodărire a a Apelor Cluj. Foaia Transilvană a stat de vorbă cu doi dintre acești angajați.

Ședința asta fost făcută de formă, deoarece se dorea și chiar se insista să se meargă la mica înțelegere. Cei de la Administrația Bazinală doreau să deverseze, pe direct, în Someș, cantitatea de 1.600 de litri/secundă, timp de șapte ore pe zi, timp de șapte zile. Vă dați seama ce cantitate enormă rezultă. Dacă asta au dorit, asta au făcut. Nimeni de la Administrația Bazinală Someș Tisa nu s-a opus„, a explicat un inginer, prezent la ședință.

Un simplu calcul matematic al acestei poluări fără precedent arată că cei de la Compania de Apă Someș au deversat în Someș, imensa cantitate de 322.560 de tone de ape cu reziduri umane, provenite din sistemul de canalizare al Clujului.

Adresa ciudată către Hidrocentrala Tarnița

Pentru a se masca povestea, la propriu, un director de la Administrația Bazinală Someș Tisa a făcut o solicitare curioasă către Hidrocentrala de la Tarnița. Era solicitată asigurarea unui debit constant de apă în râul Someș, de peste 12 metri cubi/secundă. Adresa poartă numărul 14.110/3.12.2020, și poartă antetul Administrației Bazinale Someș Tisa. Dacă ne uităm la data la care a fost emisă, putem observa foarte ușor faptul că întreg planul era pus la punct cu câteva zile înainte. Totul funcționa perfect, iar ședința din data de 7 decembrie 2020, a fost doar informală.

Hidrocentrala de la Tarnița nu a putut asigura debitul cerut, ca urmare a faptului că nu exista apă suficientă în baraj. În acest mor, toată deversarea „pe direct” a celor de la Compania de Apă Someș Cluj a ieșit la iveală.

Nu a mai putut fi asigurată diluția necesară și așa s-a aflat despre ce fac cei de la Compania de Apă Someș. S-a aflat este un fel de-a zice și asta pentru că la fața locului era un dezastru dar nimeni nu a făcut nimic concret”, a mai spus inginerul.

Unde sunt rezultatele analizelor, domnule Vișan?

În data de 10 decembrie 2020, o echipă de inspecție de la Sistemul de Gospodărire a Apel Cluj Napoca, instituției subordonată Administrației Bazinale Someș Tisa Cluj, condusă de Ovidiu Vișan, a mers în locul unde apele din canalizarea Clujului erau deversate ”pe direct” în Someș.

Un alt angajat, al Administrației Bazinale Someș Tisa care a fost la locul deversării a declarat că lucrurile erau „grave de tot”.

Au fost deversări mari care au avut loc în condiții necorespunzătoare, fiind vorba de o perioadă fără precipitații.

Pentru o diluție cât de cât ok, ar fi fost nevoie de un debit mai mare decât cel care s-a putut asigura la momentul respectiv. Pe teren s-a mers pentru a se constata o situație, și pentru a se lua probe pentru laborator. Așa se procedează, cand există un eveniment trebuie mers pe teren și constatat. Eu nu am văzut nici rezultatele analizelor și nici calculele penalităților”, a declarat angajatul care a mers în control la fața locului.

Cu toate astea, rezultatele analizelor efectuate nu le-a văzut nimeni. Și asta pentru că acestea sunt prezentate direct directorului ABA Cluj, liberalul Vișan, care are obligația legală de a sesiza Inspecția Apelor Române. Potrivit surselor noastre acest lucru nu s-a întâmplat nici în ziua de azi.

La fața locului

Un reporter de la Foaia Transilvană a mers la fața locului, alături de fostul deputat și cunoscutul ecologist Adrian Dohotaru. Din păcate, imaginile surprinse nu pot descrie mirosul care persistă la fața locului. Apa este neagră, la propriu, iar dejecțiile umane pot fi văzute cum plutesc la suprafața apei deversate, care ulterior este trimisă direct în Someș.

Situația deversărilor în Someș a apelor uzate netratate corespunzător, dacă privim cu atenție cum arată canalul prin care se deversează, nu e de ieri, de alaltăieri. Ea afectează sănătatea locuitorilor din zona metropolitană a Clujului. Cu legumele din Apahida ne hrănim noi clujenii, pământuri care sunt irigate cu apă din Someș. O altă problemă este pentru biodiversitatea râului (pești, păsări, copaci, plante etc) afectată de poluare”, a precizat Dohotaru.

Ce spun cei de la Administrația Bazinală

Conducerea ABA Cluj a emis un comunicat de presă. Departe de a reflecta adevărul, comunicatul este unul scris de cineva care a vrut doar să scape de un ”cartof fierbinte”.

Într-un pasaj se recunoaște că s-a deversat, pe direct, ape care conțineau materii fecale, neepurată, iar un rând mai jos se scrie că la finalul deversării, apele Someșului redeveneau curate.

Deversarea din zona străzii Tractoriştilor nu a afectat calitatea apei Someşului Mic

Ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind deversarea din zona străzii Tractoriştilor din Cluj-Napoca în Someşul Mic, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa aduce următoarele precizări pentru corecta informare a cetăţenilor:

Deversarea din zona străzii Tractoriştilor nu a afectat calitatea apei Someşului Mic, fiind respectate condiţiile legale de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate. Această deversare constituie o situaţie excepţională, reglementată de legislaţia în vigoare. S-a realizat la solicitarea Companiei de Apă Someş SA, care a trebuit să execute curăţarea canalului colector ce transportă apele uzate spre staţia de epurare din Cluj-Napoca.

Dacă intervenţia nu s-ar fi realizat în acest cadru legal, materialul sedimentar ar fi blocat colectorul, iar apele uzate ar fi fost deversate necontrolat în Someşul Mic. Aplicând principiul precauţiei, ne-am asigurat că deversarea nu va avea impact asupra calităţii apei. Astfel, am solicitat Hidroelectrica ca, pe durata lucrărilor, să asigure un debit mai mare al râului pentru a asigura o diluţie corespunzătoare.

Totodată, deversarea s-a realizat după un program limitat la opt ore pe zi, timp de şapte zile. După cele opt ore, apele reintrau în procesul de epurare. În această perioadă, am monitorizat calitatea apei râului în aval şi nu am constatat depăşiri ale concentraţiilor indicatorilor de calitate specifici apelor uzate urbane”.

 

5 răspunsuri

  1. Avatar Dorin
    Dorin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *