Senatul României a votat o inițiativă legislativă privind modificarea Codului Penal, pentru infracțiunea de ucidere din culpă, atunci când fapta a fost comisă de o persoană care a consumat alcool și s-a urcat la volan sau de o persoană care nu deține permis de conducere și a provocat un accident rutier, în urma cărua a murit o persoană.
Propunerea legislativă are ca obiect completarea art. 91 alin. (3) din Legea 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât să nu se poată dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
România pe primul loc în Europa
Legea este necesară după ce Românua a devenit campioană la numărul de decese, provocate de șoferi care au consumat alcool.
În clasamentul european, România este pe primul loc cu 93 de decese la un milion de locuitori, în timp ce media europeană este de 44.
„Este necesară completarea legii care să aibă următoarele efecte:
Cei care au cerut modificarea legii susțin că persoanele care comit aceste fapte se supun practic, aceluiași regim penal sancționatoriu ca și în cazul omorului. Doar că cel care se urcă băut la volan, nu vrea să își omoare victima, dar acceptă că există probabilitatea să o facă. Din acest motiv, pedepsele sunt mai mici, dar vor fi aplicate doar cu executare.
Astfel, susțin senatorii se crează premisele reducerii incidenţei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psiho-active.
Senatul a votat proiectul, aflat în procedură de urgenţă în Parlament, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor. Dacă legea va trece și de această cameră va merge la președintele României, pentru promulgare.